Stardust

Vragen les 1
Vragen les 2
Vragen les 3
HET HEE(AL)
Vragen les 5
Vragen les 6
Vragen le 7

----------------------------Welkom op Thl's website astronomie.

DE eenvoudige kennisdeling "astronomie en ruimtevaart" is bestemd voor hen die graag iets meer van het Heel(al) willen weten zonder geconfronteerd te worden met moeilijke berekeningen.
Later als er echt interressen is onstaan is het tijd genoeg om echte wiskundige kennis op te doen. Gevorderden of zelf beroepsastronomen kunnen er waarschijnlijk enkele interressante sugestie's in vinden.
Ik ben zelf al van vroegste jeugd af geinterresseerd geweest in sterren en kometen Toen ik 16 jaar oud was kocht ik mijn eerste boekwerkje van dr de Groot met de titel:" kometen en vallende sterren".Het was een zeer uitgebreid werk en ik heb er dan ook lange tijd een uitgebreidde studie van gemaakt ik kanhet U van harte aanbevelen.
Sindsdien was mijn interressen voor het heelal voorgoed gewekt.
Dat was in het jaar 1956. Naast cursussen electronica las ik ook graag technische boeken zoals "van barnsteen tot kernchemie" dat heel uitgebreid die hele techniek behandelden dat alles samen geeft een universeel inzicht op de wereld waarin wij manifesteren. Door mijn nieuwgierigheid getrokken begon ik me ook voor ruimtevaart te interreseren Het begon met Guille Verne later met de echte SF Perry Rodan en de Eerste kunstmanen en De landing op de maan.
Later rond 1972 deed ik nog twee jaar cursus aan de sterrenwacht "Simon Stevin" ik vond het gezellig om lezingen te krijgen van diverse bekende astronomen. De enige teleurstelling was dat er niets nieuws voor mij bij was, mijn zelfstudie bleek zeer efficient te zijn geweest. Heel wat tijd heb ik doorgebracht met obseveren van maan en planeten en de mooie nevel Orion, ook heb ik veel foto's gemaakt via mijn zes centiemeter lenzen telescoop met sinchroonmoter waarop een Cannon fotoreflekscamera gemonteerd was, in die tijd met gekoelde fotorolletjes.
Later kreeg ik een Newtonspiegeltelescoop van Leo ik ben er nog dankbaar voor. Samen hebben we hier in het zuiden van frankrijk menigmaal samen sterren geobserveerd, in de tijd 1980 toen hier elke nacht de melkweg zich prachtig vertoonde als een geweldige witte wolk en duizenden sterren zich vertoonde waar je amper de weg in wist te vinden.
Jammer genoeg is dat alles nu verdwenen door ernstige luchtvervuiling. OP een "heldere' nacht nu zijn nog enkele tientallen sterren te zien en de helderste planeten, zoals op een" heldere nacht" in nederland in 1980.

We betalen een zware tol voor" welvaart" en Wereldhandel.Evenals het zicht op de sterren is ook zicht op een leven in zuivere lucht verdwenen, en daarmee onze gezondheid.In Tilburg heb ik de astromische vereniging "weer en sterrekunde" weer opgang gebracht die geheel uitgestorven was in die tijd, gewoon thuis bij mij in de woonkamer. Na een tijdje werd het te druk voor mij en P. van Iersel heeft het toen overgenomen en ruimte gekregen in een patronaat van zijn parochie. "Weer en sterrenkunde in Tilburg" bestaat nog steeds nu en ik hoop dat er nog vele hobbyisten gebruik van maken om hun kennis en ervaring te vergroten. Genoeg gepraat nu, succes, we gaan beginnen met : De planeten

 

 

Driehoeknevel

 

 

 

 

Home

 

 

 

 

 

 

 

 

Th20132 auteursrechten voorbehouden volgens de wet