Zwartepiet in het nauw

Ware verhalen

Kinderverhalen
Waar verhaal door Thl.

Vincent een jongen van acht jaar komt bij Opa aanlopen. Dag Opa,” jij weet veel he Opa? Ook veel over Sinterklaas en zwarte Piet? Vroeg hij. Ik denk het wel zegt Opa, ik heb wel wat mee gemaakt toen ik acht was, even oud net zo als jij nu Vincent. "Ik ben af en toe wel eens bang van zwarte Piet met zijn jutte zak, als hij op school rondloopt”.
Ik ben niet altijd even braaf" zegt Vincent Zou hij alles echt weten? Af en toe twijfel ik wel eens Opa. Hij kijkt vragend naar Opa, die begint prompt te lachen. Ha, ha, Luister m'n jongen. Het was juist de week voor 6 december in het jaar 1958.” Vroeger” kan ik beter zeggen. S ‘Avonds zaten we rond de houtkachel, m'n moeder en mijn zusje die een jaar jonger was en ik Mijn beide oudere broers waren niet thuis, die konden toch niet zingen zei m'n moeder altijd. Het was al aardig duister in de kamer er brandde in een hoek een klein schemerlampje. Gezellig vond ik dat. Het houtvuur toverde grillige schaduwen op de muren van de drinkglazen die op tafel stonden.

Laten we maar eens zingen zei moeder plotseling en ze begon zelf al Met gedempte stem te zingen: Zachtjes gaan de paarde voetjes, stippe, stappe, stippe, stap. Het Is het paard van sinterklaasje stippe stappe stap. Paardje loopt met groot gemak, ·over het gladde schuine dak. We zongen dat het een lust was. Plots klonk een gebonk op de achterdeur, van schrik stopte we met zingen, Ga maar door zei m'n moeder, dat kan zwarte Piet wel eens zijn die wat brengt. Nog mooier en luider zongen we, alsof ons leven ervan afhing. Wat een teleurstelling er gebeurde echter niets.
Een maal uitgezongen vroeg moeder de lamp aan te draaien, want de lichtknopjes moest je nog omdraaien in die tijd, om het licht aan te doen. Automatisch kijk je dan of de lamp wel aangaat. Klik. OOOOH! De kroonluchter had aan elke arm juist onder de lampenkap een heerlijk chocoladepop hangen. Mijn zus kwam erbij... hup, op de stoel en even later zaten we te snoepen...... Hoe is dat nou mogelijk, we hadden echt niets gezien geen Sint en geen Piet "En nu naar bed" zei moeder, "het hoeft niet meteen helemaal op, ook al is het lekker". Snel nog een groot stuk eraf bijten, en toen naar bed. We sliepen samen op de openzolder, tegenover de slaapkamers die er waren. Ieder in ons eigen bedje we konden wel nog zachtjes praten, En dat deden we dan ook, hoe kan dat toch, die Piet is toch wel knap hoor.

Gaan slapen kinderen riep moeder dan beneden aan de trap. Dat gebeurde nog een keer en de keer daarna zei ze erbij, of ze naar boven moest komen! Nou dat hoefde voor ons niet dat begrijp je wel, want dan zwaaide er wat! We gniffelden zachtjes en vielen in slaap. Op woensdag morgen voor we naar school gingen zei moeder dat Zwarte Piet die middag aan huis zou komen en dat we maar goed op moesten letten op school Pff. Nou spannend hoor en ik dacht "ik ga gelijk in de zak als hij komt, maar ik zal me verstoppen thuis vanmiddag" Ik kon helemaal niet opletten op school, des te erger pff. steeds zat ik aan die zwarte Piet te denken. Eindelijk ging de schoolbel en we rende met zijn allen de gang op en naar de straat. Op weg naar huis was het al aardig koud, maar als je rent word je wel warm, Een auto om je naar school te brengen dat bestond niet.
Thuis stond het eten al dampend op tafel. Ha, wat rook het heerlijk dat gaf nog meer trek in eten. Juist na het eten, de tafel was nog maar juist afgeruimd en ik had na veel kibbelen met m'n zus de vaat gedroogd, want dat moesten de kinderen vroeger. Moeder had toch al genoeg te doen zei ze altijd. Plotseling was er een oorverdovend gerommel in de bij keuken, meteen wist ik het," Zwarte piet” schoot het door mijn gedachte heen. Snel nam ik de grote pook die aan de kachel hing en ging onder de tafel zitten, de pook in m'n handen Juist op tijd, want daar ging de deur al open, ik zag een paar vreemdsoortige gymschoenen en rode sokken waar een dikke lichtgroene rood geruite korte rok hing. Dat is hij vast en zeker dacht ik.
" Zijn hier ook stoute kinderen" riep de piet en liep op een draf langs de tafel af, snel stak ik de pook tussen zijn rode sokken en met een klap vloog er een zak door de keuken, een gil en gejammer en woorden die je niet verwacht van de knecht van een heilige man. Zwarte Piet krabbelde overeind en liep kreupel naar de achterdeur de tuin in;

Ik bibberde van spanning, maar m'n hart jubelde ik had die zwarte Piet verslagen! Weg met de zak, nee, die lag er nog en er lagen overal pepernoten, zelfs voor me onder de tafel en ze waren echt Daar ook nog een kleurdoos en een pop die op een vreemde manier een kopstand deed. Mijn zusje ging haar troosten. Mijn moeder mopperde op me, "wat ik nu weer had uitgehaald deugniet en kom onder de tafel uit". Mijn moeder hing de pook die nog midden in de keuken lag weer aan de kachel en zei verder niet veel meer, alleen zoiets van "dat zal Piet niet leuk vinden"
Toen ik Zaterdagmorgen m'n oudere broer thuis zag komen, liep hij wat vreemd, Zou hij een ongeluk hebben gehad, ik durfde het hem niet te vragen, want hij plaagde me altijd. "Zo Vincent ik denk dat het bed tijd is, ·Weet je wat, als je moeder en Vader denken dat je geloofd in Sint en Piet brengt hij misschien wat meer. EH. vergeet je schoen niet te zetten! Slaap lekker Vincent!
ThlAuteursrechten voorbehouden volgens de wet

 

 

Home