Augustus vliegertijd

Waar verhaal Thl
Een vlieger zelf maken door Thl.

De tarwe was gemaaid en stond als schollen netjes op een rij op een stoppelig veld. Daar kon je heerlijk in spelen als de boer er niet was, als kleine hutjes stonden ze daar, klaar om te bewonen voor ons indianen, hihiih en om binnen gehaald te worden door de boer. Dan was de lol over voor ons.. Dan was de tijd daar om je vlieger te plakken.
Bij de timmerman in de straat ging je twee latjes vragen, "niet zo dik A.U.B. timmerman, het is om een vlieger te maken", Dan kwam hij voor de dag met heel dunne latjes, Vier bij vier millimeter dik en een meter lang. Dat was nodig, niet dat de vlieger zo groot werd, het ging wel eens verkeerd met zagen.
Een lange lat moest tachtig centimeter worden En de dwarslat zestig centimeter. Op de dwarslat werd het midden afgetekend, dat moest heel nauwkeurig.
Op de lange lat kwam een streepje op twintig centiemeter van de bovenkant. Daar werd het dwarslatje precies op het middenstreepje met een heveltouwtje bevestigd. Oefen eerst maar eens met twee willigkeurige stukjes hout, je moet het touwtje meerdere malen (drie a vier keer) kruislings om de opelkaar liggende latjes wikkelen. Na wat oefennen kunnen we het en maken de latjes vakkundig op elkaar.
Nu spannen we de plakdraad rondom de uiteinden van de latjes. Je mag de latjes met een klein ijzerzaagje wat in zagen, zodat er een heel klein sleufje is waar de draad in ligt. Op de korte lat maken we een kruissleufje zodat we dat later als een boog kunnen opspannen.
Windt de draad zo dat alles stevig op zijn plaats blijft en de latjes toch mooi haaks op elkaar blijven zitten van het midden uit gezien. Nu hebben we een frame om ons papier op te plakken, dat doen we langs de draad. We leggen het frame op een stuk mooi niet te zwaar papier en knippen het een centimeter breder uit dan de grootte van het frame.
Bij de stokjes maak je kleine inkepingen, niet door het touw knippen per ongeluk! om het papier makkelijker te kunnen omvouwen tijdens het plakken. Nu maken we een draad aan een zijde van het korte stokje. Lang genoeg om hem na het plakken van de vlieger als spantouw voor de boog te kunnen gebruiken, je moet het nog kunnen omwikkelen en knopen..
Na het plakken hebben we een mooie vlieger, die goed in evenwicht is als je nauwkeurig gewerkt hebt. Nu nog de boog spannen vier a vijf centimeter is genoeg.
Nu nog de toom, dat is de draad die van boven naar beneden aan de langestok komt en wel zo dat deze juist niet over de zijpunten heen kan komen.
Dan een draad op de korte lat aan de voorkant die zo zit dat de vlieger mooi recht aan het oplaat touw komt te zitten. We maken hier een lusje zodat we doormiddel van een lucifair een snelkoppeling kunnen maken.
Met het oplaat touw van zo een zestig a honderd meter lang. Laat je Papa of Mama maar helpen, die weten vast wel hoe dat moet.
Nu nog een staart eraan, zodat ie mooi recht de lucht ingaat Enkele trosjes gras, of een opgerold papiertje vanaf de helft aan een touwtje van een meter ongeveer. Helt de vlieger naar rechts bij het oplaten, dan aan de linkerkant een klein strookje karton of propje gras achter de dwarslat. Maak de staart niet te zwaar maken.je kunt er een rolletje papier af doen als hij te zwaar is.. Je ziet een en ander bij het oplaten, wat je in het begin met zijn tweeŽn moet doen. Veel plezier en succes ermee.
Staat ie hoog aan de hemel, dan kun je een briefje omhoog sturen,
Schrijf je wens erop en maak een klein gaatje in het midden en knip of scheur het in tot het gaatje en doe het aan het gespannen staande oplaat touw.... EN vroemmmmm daar gaat ie naar boven, naar de vlieger toe.....
Thl880829 Auteursr v v de Wet

 

 

Home