Suiker vergif voor het lichaam!
Begoocheling in de dagelijkse voeding, info Thl Geraffineerde suiker, EEN KOOLHYDRAAT VAN DE SLECHTE SOORT Suiker maakt u tot slaaf*** De bewijzen dat suiker slecht is voor het lichaam stapelen zich op. Suiker, vooral overmatig gebruik van suiker, verstoort een evenwichtige en natuurlijke opname van vitaminen en mineralen in de darmen. Mensen die veel zoet eten, neigen er naar teveel te eten omdat de suikers op den duur de eetlust niet meer bevredigen. Suikergebruik kan een verslaving worden, zoals het automatisch drinken van thee en koffie. Per jaar nemen we per persoon een kleine 40 kilo suiker tot ons. We eten teveel suiker zonder dat we het in de gaten hebben. Wie realiseert zich dat een zgn. slank makende vruchtenyoghurt zo'n 24 gram suiker bevat, een klein flesje cola 36 gram en dat tomatenketchup en appelmoes voor 24% uit suiker bestaat? Nog minder realiseren we ons wat suiker is en wat het met ons lichaam en onze gezondheid doet. Suiker heeft nagenoeg geen voedingswaarde*** Gewoonlijk bedoelen we met suiker het gezuiverde,
geconcentreerde witte product van suikerbieten of suikerriet. Er zijn
echter ook andere suikers, zoals ruwe suiker, bruine suiker, vruchtensuiker,
melksuiker, honing, ahornsuiker, palmsuiker, etc. Hiervan is witte
suiker de meest bewerkte. Wat heet! Door het uitgebreide raffinageproces
van suikerbiet naar witte suiker verdwijnen alle vitaminen, mineralen,
enzymen, aminozuren en vezelstof, ruim 60 elementen! Wat overblijft,
is sucrose zonder nagenoeg enige voedingswaarde. Het eten ervan dwingt
het lichaam vooral om voor de verwerking essentiële voedingsstoffen
uit gezonde cellen te halen. Het lichaam verbruikt veel energie maar
heeft daarvoor dus bij lange na niet genoeg aan zuivere suiker. In
de korrels van ruwe en bruine suikers zitten nog plantaardige resten
die hen daardoor iets meer voedingswaarde geven.
Symptomen door overmatig suikerconsumptie*** Alles wat het menselijk lichaam consumeert moet worden
afgebroken en omgezet in glucose, fructose, glycerine, aminozuren
en vetzuren. Het brein kan op niets anders functioneren dan glucose
(suiker). Suiker zit op natuurlijke wijze in tal van voedingsproducten,
vooral in fruit. Door suiker echter overmatig te gebruiken, apart
en (verstopt) in allerlei producten, zijn we er verslaafd aan geraakt
en ondermijnen we onze gezondheid. Zozeer zelfs dat we er goed ziek
van kunnen worden en zelfs onze levensduur erdoor verkorten. Elk van
de volgende symptomen kan verband houden met een te hoge suikerconsumptie
en een te hoog suikergehalte in het bloed: ongerustheid, bedwateren,
tandbederf, depressiviteit, slapeloosheid, osteoporose, aanvallen,
heesheid, prikkelbaarheid, diabetes, flauwvallen, moeheid, hartkwalen,
zwakke afweer, transpiratie, jeuk, snelle hartslag, geheugenverlies,
zwaarlijvigheid, zwakheid, vaginale jeuk (schimmelinfecties), en andere
aandoeningen. Overmatig suikergebruik kan leiden tot allergieën, aandoeningen
aan ogen, nieren en lever en bijdragen aan Alzheimer, aan schade aan
de DNA-structuur.
Suiker, een zware (onnodige) belasting voor het lichaam*** Suiker is een koolhydraat (zoals groente, vruchten
en aardappelen) maar dan van de slechte soort. Koolhydraten verteren
gewoonlijk langzaam in het maagdarmkanaal alvorens ze in de vorm van
glucose in het bloed worden opgenomen. Die trage afgifte is nodig
voor een gezonde stofwisseling, dat wil zeggen opname in de darmwanden
en in het bloed. Echter, bij een extra inname van suiker (snoep, suiker
in thee, suikerklontjes enzovoort) komt er plots een te grote hoeveelheid
suiker in het bloed. De bloedsuikerspiegel stijgt en het lichaam wordt
tot een noodreactie gedwongen. De alvleesklier gaat insuline afscheiden
om de suikerspiegel te laten dalen en om de hoeveelheid bloedsuikers
te helpen de cellen binnen te gaan. Bij een continu toevoer van suiker
(bijvoorbeeld bij snoepen, overmatig suikergebruik of het eten van
broodjes met gezoete drank in de ochtend) raakt ons lichaam ontregelt.
Door de afwisseling van insulineafscheiding en daling van het bloedsuikerniveau
ontstaan allerlei lichamelijke en psychische aandoeningen, zoals vermoeidheid
in combinatie met een hongergevoel (hypoglykemie), flauwvallen, afwezigheid
en nervositeit. De alvleesklier kan hierdoor overbelast worden. Er
kan een storing in de stofwisseling ontstaan, zoals suikertekort,
het geen zelfs tot suikerziekte of diabetes kan leiden.
Wat suiker nog meer kan doen*** Het is bewezen dat gezuiverde suiker, zelfs de bruine
variant, de meest voorkomende oorzaak van tandbederf is. De suikers
in kauwgum kunnen tot tandbederf leiden. Bij kinderen kan overmatig
suikergebruik de schoolresultaten beïnvloeden en tot lusteloosheid
of juist extra drukte, hyperactiviteit leiden. Overschrijding van
het suikerdieet kan de opslag van koper in het lichaam uitput. Er
is ook een verstoring in de calcium/fosfor verhouding, die leidt tot
enige mate van opname van kalk uit de botten. Overmatig suikergebruik
in het voedingspatroon kan verslavend makend. Teveel suikerconsumptie
zwakt de gevoeligheid van de smaakpapillen voor zoet af. Daardoor
verliezen we het vermogen te genieten van de subtiele smaken van ons
voedsel. Teveel suiker leidt tot vorming van een 'sinaasappelhuid'.
Suiker wordt opgeslagen in de huid door zich om te zetten in vetten.
Volgens voedingsdeskundigen eten we tweemaal teveel suiker en vooral
snelle suikers (alles met een zoete smaak). Het is suiker die we niet
gebruiken en die zich in de cellen in de onderhuid als glucose verbindt
met vrije vetzuren. Daar vormen ze reservevetten die de vetcellen
doen opzwellen en dijbenen dikker maken.
Verborgen suikers*** Bijna 70% van de suiker die we tot ons nemen zijn
verborgen suikers, komend uit bijvoorbeeld erwten in blik en ingeblikte
ragout met witte bonen. Ook producten 'zonder suiker' bevatten suiker,
zoals yoghurt met vruchten zonder suiker bevat zoetstof afkomstig
uit fruit. Suiker in een koekje of in de koffie behoort tot de 'snelle
suikers' die de alvleesklier in het lichaam tot de genoemde insuline-reactie
dwingen. Door een lage bloedsuikerspiegel verlangt het lichaam telkens
naar zoete dingen, vaak stimulerende middelen zoals koffie, thee en
zoetigheden die juist de bloedsuikerbalans verder verstoren.
Doorbreek de vicieuze cirkel*** Reactief suikertekort, het gevolg van plotselinge
toename van het bloedsuikergehalte, zal zich openbaren in de vele
lichamelijke en psychologische symptomen die hiervoor genoemd zijn.
Die zijn het gemakkelijkst te behandelen - men hoeft alleen de opname
van suikers te verminderen en de consumptie van complexe koolhydraten
te vergroten tezamen met vezelrijk voedsel met een laag eiwitgehalte.
Het is beter brandstof te verkrijgen uit meer complexe koolhydraten
(lange kettingen van suikers) of zetmeel, die meer tijd nodig hebben
om te verteren en langzaam in de bloedbaan worden opgenomen omdat
zij samengaan met andere voedingsstoffen. De beste koolhydraten voor
ons zijn granen, groenten, peulvruchten en fruit, die waardevolle
vitaminen, mineralen, proteïnen, enzymen en vezels bevatten. Suiker
en zout zijn beide de veelal onverdachte boosdoeners in het meeste
verpakte voedsel. Leest u goed de etiketten die op verpakkingen staan.
Het is mogelijk dat meer dan 75% van alle suikerconsumptie is verborgen
in bereid voedsel dat zo in de media door advertenties wordt aangeprezen.
Het is niet aan te bevelen kinderen voor gewenst gedrag te belonen
met snoepgoed. Zoetigheid stilt de honger niet, het verlangen naar
'meer' blijft, zozeer tot het kind er ziek van wordt. Wat heeft u
aan suiker nodig?*** Per dag ligt uw behoefte aan koolhydraten (gluciden)
op 250-300 gram. Houd dit als richtlijn aan en bereken de hoeveelheid
suiker die elke voeding bevat. Eieren, vlees en vis: 0% In natuurlijke
zuivelproducten en groene groentes: 5% Wortels, artisjokken en verse
vruchten:10% Zetmeelhoudende vruchten en groentes (bananen, aardappelen)
: ca. 20% Brood en natuurlijke granen: 55-70% Crackers, pasta, bloem
en aardappelmeel: meer dan 70% En verder: ***
Zorg dat u een ontbijt neemt Neem tenminste drie keer per dag een maaltijd met voedingsmiddelen van samengestelde koolhydraten en eiwitten Vermijd suiker, honing en andere geconcentreerde zoetstoffen Vermijd koffie en thee, vervang deze door kruidenthee en granenkoffie We adviseren vruchtensappen wat te verdunnen Eet gedroogd fruit met mate, week ze eerst in water Als u tussendoortjes wilt eten, kies dan voor vers fruit, zaden of noten Laat alcohol staan en stop met sigaretten Voorkom stresssituaties probeer iets aan uw conditie te doen door wat meer te gaan bewegen Neem een verstandig besluit: stop de consumptie van geraffineerde suikerproducten Het zal duidelijk zijn dat suikerconsumptie niet bijdraagt tot een lange levensduur. Het lichaam wordt erdoor uitgeput. Ons advies is te stoppen met het eten van geraffineerde suikers. Gebruik geen suiker waar ook in. Laat producten met suiker staan en drink geen energiedrankjes vooral geen light producten. Vervang tussendoortjes met zoet broodbeleg door beleg zonder suiker. Bedenk dat u door een andere levensstijl waarschijnlijk te maken krijgt met afkickverschijnselen, zoals bij elke verslaving. In dit geval moet het lichaam er aan wennen dat er minder snelle suikers binnenkomen. Bronnen:*** Dr. Nancy Appleton's book 'Lick the Sugar Habit' (78 manieren waarop suiker uw gezondheid kan ruïneren); Een leven lang fit; Medium, R.A. Nieuwenhuis; Vichy; Nieuwsbrief dr. Joseph Mercola, Ben Claessens, Rob verheij. |
|