De wichelroede (experiment door Thl)***

Wetenswaardige columns

Ik had een uitleg van het wichelroedelopen ook maar eens goed gelezen, en ik heb eerst die eenvoudige driehoekjes gemaakt van 3mm dik aluminiumdraad; 5 cm de korte kant van de “L” het handvat, voelsprieten 25 cm lang. Zag er goed uit, net zoals op de bijgaande foto...
De verhouding is 1 op 5 ongeveer.
Ik ging er mee rondlopen het verstand op 0, daarna was ik een en al water, (ik heb m'n hoofd mee hm) De staafjes houd je niet zo gemakkelijk recht, je moet ze flink "knijpen" maar dan gaat het: duimen naar buiten gedraaid stokjes horizontaal recht vooruit en lange zijde van de “L” naar buiten gekeerd. De eerste vijf meter gebeurde er niets, dan bij een vlinderbloem boom aangekomen... kan ik de rechter staaf niet meer houden.
Dat wil persé omlaag, de andere blijft recht staan. Gewoon verder lopen, niet naar kijken! Twee meter verder is het staafje weer op gelijke hoogte van de andere. Nog vier meter lopen en dan wijzen ze allebei ietsjes schuin omlaag, slechts enkele graden. Daar is een bak met 6m3 water.
Opnieuw de proef! Nu de andere kant op... staafjes zijn weer horizontaal. Nu gaat de linker omlaag weer bij de vlinderbloemboom, zou ik iets met vlinders hebben? Hihi, verderop staan ze weer normaal horizontaal. Ik heb het nog enkele keren geprobeerd maar het blijft gelijk.

Ik knip een stuk van 10 cm van de lange kant van de winkelhaak. Daarna reageeren ze bijna niet meer. Maar het ligt niet aan het gewicht want je moet nog steeds goed klemmen. Dan maak ik koperen staafjes 1,5 mm dik draad met de zelfde Afmeeting dus weer 1 op 5 verhouding. Maar nu met een verend spiraal in het korte gedeelte dat je in de hand houd vijf windingen op een koperbuisje van 14 mm dik winden, juist iets voor die hand, zodat het niet door je hand hoeft te glijden om te kunnen bewegen en een klein hoekje omgebogen om te voorkomen dat je het staafje toch kunt laten ronddraaien in de hand.
. Als de uiteinden( de duimen naar buiten gericht) die je horizontaal houd nu naar boven of naar beneden willen, moeten nu het veertje op of afwinden. Zo kan ik niet onbewust smokkelen met die vlinderboom. Bovendien zien er zo heel” professioneel” uit. Even proberen.
Nu verbaas ik me, want bij de vlinderboom gaat hij naar beneden. In de nabijheid van de waterbak bewegen de staafjes iets naar boven, maar niet noemenswaardig.
Terug gelopen heb ik weer het zelfde resultaat bij de vlinderboom.
Ik zou zeggen: Het werkt! Probeer het ook eens, een leuk tijdverdrijf en het kan misschien ook ooit nuttig zijn in het dagelijkse leven.
Je leert in elk geval om je te concentreren en wie weet, heb je er een speciale gave voor! Loop rechtop de bovenarmen tegen de zijde gedrukt, de onderarmen horizontaal evenwijdig naar voren gericht. De duimen van de handen naar buiten gericht met daarin het staafje met de korte zijde van hun “L” naar buiten gericht.De lange zijde wijzen nu naar voren. De afstand tussen de handen (stokjes) is ongeveer 15 a 20 centimeter. Succes,
Thl1207095auteursrechten voorbehouden volgens de wet

Home